Melegen ajánlom!

A szülés utáni időszakban az új anya számára rendkívül fontos, hogy minél többet tudjon pihenni, és hogy tápláló, „roboráló”, azaz erősítő ételeket fogyasszon. A világon számos hagyományos kultúrában jelen van a melegen tartás intelme is. Az általam tanult és immár gyakorolt marokkói hagyományos gyermekágyas gondoskodásban ez kiemelten jellemző! E szerint ideális esetben a postpartum időszakban csak puhára párolt, és meleg ételt veszünk magunkhoz és az innivalókat is melegen fogyasztjuk.

Mindennek több magyarázata is van. A szülés egy hatalmas életesemény, amelynek során a baba távozásával az anya testében űr keletkezik. Ezen kívül a várandósság során megnövekedett vérmennyiség visszaáll a korábbi szintre. Ezért a gyermekágyas állapot több kultúrában (pl. az említett marokkóiban is) energetikailag hidegnek számít, így a gyógyulást elősegítendő a melegen tartás elsődleges.

A meleg a természetes oxitocintermelést is serkenti, ezáltal hozzájárul az anya és a baba összehangolódásához és a szoptatás sikerességéhez.

A meleg ételek, italok könnyebben, gyorsabban is emészthetők, hiszen a szervezetnek nem kell azok felmelegítésére többletenergiát áldoznia, így a felszabaduló életerő a gyógyulásra, regenerálódásra tud fordítódni.

A puhára főtt/párolt ételeknek praktikus szempontjai is vannak, gyorsabban el lehet fogyasztani őket, mint például egy nyers salátát, amit sokkal tovább tart megrágni.

Mit (t)ehetünk a szoptatásért?

Amennyiben a kisbabádat szoptatod, a megfelelő táplálkozás ebből a szempontból is nagyon fontos. A sok folyadék és tápanyagokban dús ételek segítik a tejtermelést, és biztosítják azt, hogy a Te szervezeted is hozzájusson mindahhoz, amire szüksége van.

A mai napig élnek hiedelmek a táplálkozás és a szoptatás összefüggésében. Egész hosszú listát tudnánk összeállítani mindazon ételekről, amiket az anyatejes táplálás idején állítólag nem szabad fogyasztani, élen a „K betűsökkel”. A jó hír az, hogy alapesetben semmilyen tiltás nem érvényesül. Mindig érdemes saját magunkat és a kisbabánkat figyelve kitapasztalni azokat a dolgokat, amik nálunk működnek, és átmenetileg félretenni azokat a hozzávalókat, amik nem. Ha például tudjuk magunkról, hogy extra puffadósak vagyunk, és amúgy sem gyakran esszük, akkor valószínűleg valóban nem a bableves lesz a legszerencsésebb választás az első hetekre. Előfordulhat azonban, hogy a gomba vagy a meggy idéz elő hasonló hatást, így ha el akarjuk kerülni az akár fájdalomig fokozódó feszülés érzést és a babánk hasonló okból való nyüglődését, ezeket kerüljük.

Egy tányér boldogság

Ha egy frissen szült anyukának szeretnénk segíteni, kedveskedni, akkor ennek máig az egyik legjobb módja – a régi komatálas néphagyományunk mintájára –, ha házilag készített főtt étellel ajándékozzuk meg. Érdemes megkérdezni, van-e egyéni igénye, esetleg ételérzékenysége, és vegyük is figyelembe a kérését. A hasznosnak ígérkező gesztus ugyanis könnyen kellemetlenségbe fordulhat át, ha valami olyasmit viszünk, amit az anya vagy akár a teljes család nem szívesen fogyaszt.

A magyar hagyományok között a gyermekágyas időszakban a leggyakrabban kínált ételek közé tartoztak: a húsleves, köményleves, grízgaluska leves; töltött káposzta, különböző sült húsok, rántott hús; desszertnek pedig madártej, csőrögefánk vagy palacsinta.

A Ti családotokban vannak hagyományos szülés utáni ételek? Emlékszel mi volt az első főtt étel, amit a szülése(i)d után ettél, és igazán jól esett (volna)?

Nálam nagy kedvenc anyukám zöldbabos, mogyoróolajos csirkelevese, amit bármikor meg tudnék enni és a szülés után is szuperül jött. A másik kedves emlékem, mikor a legjobb barátnőm a babám kibújása után pár nappal átugrott a város másik végéből egy teljes ebédmenüvel, sütivel kiegészítve. Szerintem nem túlzás azt állítani, hogy az ilyen gesztusokkal egy életre belophatod magad barátként egy anya szívébe. 🙂

Hogyan segíthetek?

Gyermekágyas dúlaként fontosnak tartom, hogy a támogatás részeként szívesen előkészítek ételeket vagy akár meg is főzöm a tápláló házi fogásokat. Autentikus marokkói fogásokat is választhattok, amelyek tejtermékmentes és vegán verzióban is elérhetők.

A részletekkel kapcsolatban keress bátran!

Fotó forrása: Foodiesfeed