Főzés

Főzés, az új anya melegen tartása
Főzés, az új anya melegen tartása
Henna testfestés

Miben és hogyan tudok legjobban segíteni?

Az új anya melegen tartásának fontossága

A szülés egy hatalmas életesemény, amelynek során a baba távozásával az anya testében űr keletkezik. Ezt követően továbbá a várandósság során megnövekedett vérmennyiség visszaáll a korábbi szintre. Ezért a gyermekágyas állapot több kultúrában, így a marokkóiban is energetikailag hidegnek számít. A mielőbbi felépülés elősegítése érdekében ezért a melegen tartás elsődleges. A meleg a természetes oxitocintermelést is serkenti, ezáltal hozzájárul az anya és a baba összehangolódásához és a szoptatás sikerességéhez.

A táplálkozás szerepe a szülés utáni regenerálódásban

A világ szinte valamennyi hagyományos kultúrájában, így a magyarban és a marokkóiban is kiemelt szerepe van továbbá az új anyáról való gondoskodás során annak, hogy biztosítsuk, tápanyag dús ételekhez jut hozzá, és elegendő folyadékot iszik. A szülés utáni regenerálódás kulcsmozzanatai ezek. Fontos, hogy könnyű, mégis tápláló ételeket fogyasszunk, ha lehet, mindig melegen. A könnyű főtt meleg ételt kevesebb energiánkba telik megemészteni, így a testünk a felszabaduló életerőt a regenerációra tudja fordítani. A puhára főtt/párolt ételeknek praktikus szempontjai is vannak, gyorsabban el lehet fogyasztani őket, mint például egy nyers salátát, amit sokkal tovább tart megrágni. A legideálisabb megoldás a frissen, házilag főzött étel, amit nem az új anyának kell elkészítenie. Nem mindig könnyű azonban ezt megoldani.

Hogyan valósul meg mindez a gyakorlatban?

Ebben is tudok segíteni! Szívesen előkészítek egy-egy fogást az otthonodban vagy akár meg is főzöm. A The Nafsa Project School tanfolyamon számos tradicionális marokkói finomság elkészítését sajátítottam el, amelyek fogyasztása kifejezetten javasolt a szülés utáni időszakban. Természetesen nem csak marokkói ételek kérhetők, és a repertoáromban tejmentes és vegetáriánus fogások is szerepelnek.

Megegyezés szerint az ételeket szívesen elkészíthetem a Te otthonodban vagy csupán az alapanyagokat készítem elő, hogy könnyen készre lehessen az ételt varázsolni. A főzés időigényes volta miatt általában egy külön alkalmat vesz igénybe.

Írj bátran, igyekszem mielőbb válaszolni neked!

Írj bátran, igyekszem mielőbb válaszolni neked!