Augusztus 1-je a szoptatás világnapja. Sokan sokféle oldalról írnak ma ez alkalomból. Gyermekágyas dúlaként én a felkészülés fontosságáról szeretnék pár gondolatot megosztani.   

A szülés kapcsán már sokan tudják, miért fontos  

Dúlaként és anyaként is azt veszem észre, hogy egyre több leendő anyuka készül tudatosan a szülésre. Bár ez egy teljesen természetes folyamat, amit (ha minden rendben van anyával, babával és támogató a környezet) ha hagyják, a testünk ösztönösen tudja, hogyan kell csinálni. Mégis jól teszi az a kismama, aki információkkal felvértezve vág neki a folyamatnak, mert 

 • megérti, hogy a hatékony és harmonikus szülés egy nagyon bonyolult, a hormonrendszer által összehangolt működés.
 • megtudja, hogy mik azok a tényezők és körülmények, amik hátráltatják és mik, amik elősegítik a baba világrajövetelét.
 • megismeri a szülés különböző szakaszait, így akár elsőszülőként is fogja tudni, hogy nagyjából mire számíthat, legalább elméleti síkon.
 • kisebb az esélye, hogy a különböző nehézségek vagy intenzív testérzetek megijesztik.
 • tisztában lesz a felesleges beavatkozások és a folyamat öncélú siettetésének hátrányaival, így ha szükséges, nagyobb eséllyel tudja majd képviselni a saját és babája érdekeit.
 • tudni fogja, milyen előnyökkel jár egy természetes szülés akár saját magára, akár a gyermekére nézve.
 • nem fogja vakon rábízni magát a szülés körüli segítőkre, akiknek az érdeke – tisztelet a kivételnek – nem feltétlenül egyezik az anya-baba pároséval.   

Miért nem magától értetődő, hogy a szoptatásra is készüljünk?    

A szoptatásra (és úgy összességében a gyermekágyra) ehhez képest jóval kevesebben készülnek fel. Talán azért, mert ez is egy természetes folyamat és kevésbé ijesztő vagy elementáris, mint a szülés. Holott szinte alig látunk magunk körül szoptató barátnőket, ismerősöket vagy családtagokat. Így mielőtt megszületne a saját gyermekünk, nem igazán van mintánk, példánk arra, hogyan is kell ezt (jól) csinálni. 

A felkészülés hiányának lehet még oka, hogy azt reméljük, minden menni fog, mint a karikacsapás, ha már megszületik a kicsi. Vagy abban bízunk, hogy lesznek körülöttünk elegen, akik majd tudnak segíteni. Sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy (megint csak tisztelet a kivételnek) a csecsemős nővérek, védőnők vagy akár gyermekorvosok képzésének elenyésző része szól a szoptatási ismeretekről, és gyakran az sem éppen korszerű. Így fordulhat elő, hogy sokan a mai napig a húsz-harminc évvel ezelőtti tanácsokat osztogatják. Amiknek hátrányos hatásaira pedig ott az élő bizonyíték, hiszen mondhatni egy egész generáció nőtt fel úgy, hogy az anyukája csak néhány hónapig tudta szoptatni a teáztatás, háromóránkénti szoptatás, túl korai hozzátáplálás és az éjszakai szoptatások korai elhagyása miatt.   

Mivel sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az őket körbevevő környezet ismeretei elavultak lehetnek, nem néznek időben utána annak, kitől kérhetnek majd tanácsot vagy segítséget, ha probléma merül fel vagy hogy egyáltalán ki, illetve mi számít hiteles információforrásnak a témában.

 

Mik az előnyei a szoptatásra felkészülésnek?   

Aki előre tájékozódik a szoptatás témájában is, tudni fogja, hogy 

 • ez – bár a világ legtermészetesebb dolga és a nők túlnyomó hányada képes rá – szintén egy összetett élettani folyamat.
 • tisztában lesz azzal, mit tehet annak érdekében, hogy elősegítse a megfelelő tejtermelést és a hatékony szoptatást.
 • ismerni fogja a hátráltató tényezőket is.
 • fel fogja tudni ismerni, hogy a babája elegendő tejhez jut-e.
 • tudni fogja mikor és kitől érdemes segítséget kérnie, így időben, a nagyobb bonyodalmak előtt kaphat megfelelő támogatást.
 • nem fog bedőlni a sok helyről érkező kéretlen tanácsoknak, tévhiteknek és okoskodásnak.
 • magabiztosan tud majd kiállni a döntése mellett, amennyiben a babáját igény szerint szeretné szoptatni és képes lesz leszerelni a környezet esetleges rosszallását, beleszólását.
 • nem fogja elhinni, hogy örökletesen kevés vagy „nem jó minőségű” a teje.  

 

A tudás nem csak hatalom, védőpajzs is egyben 

Sajnos napjainkban az általános környezet az anyák körül nem feltétlenül támogatja (jól) a szoptatást. Ezért a hiteles helyről származó információ ez esetben nemcsak hatalom, hanem egyfajta védőpajzs is. Ahhoz, hogy ezt a funkciót betöltse, nem kell több ezer oldalt elolvasni vagy doktorálni a témából. Néhány alapvető ismeret, többek között a baba helyes mellre helyezéséről – és jó pár általános tévhit eloszlatása elegendő erőforrás. 

Szívesen segítek! 

Ha velem készülsz a szoptatásra, az én célom is az, hogy minél hatékonyabban és lényegre törőbben át tudjam adni az alapokat, ami magabiztosságot adhat a kezdetektől.  

Ha olvasnál, jó szívvel ajánlom a Szoptatás női művészete című könyvet, amiben a kezdetektől az elválasztásig számos probléma megoldását találhatod meg, mindig az aktuális résznél fellapozva.  

Ha szülés előtt nem készültél a szoptatásra, akkor sincs veszve semmi. Az említett könyvet bármikor érdemes beszerezni és forgatni, mert tényleg nagyon hasznos.  

Ezenkívül ha már megszületett a babád és kérdésed, vagy problémád merül fel, önkéntes szoptatási segítőként szívesen állok rendelkezésedre térítésmentesen. Írj üzenetet a Facebook oldalamra (@radinapostpartum) vagy a viktoria@radina.hu e-mail címre!

 

Fotó: Unsplash