A látogató lelkiállapota fontos  

Nemrég hallgattam egy Oprah Winfrey interjút Gary Zukavval, A lélek lakhelye című könyv írójával, aki egy súlyos betegségből gyógyult fel. Beszámolt arról, hogy amikor kritikus állapotban volt, megkérte a látogatóit, hogy nagyon tudatosan figyeljenek oda arra, milyen energiával érkeznek meg hozzá.

 

Testi-lelki sebezhetőség a gyermekágyban      

Belegondoltam, hogy ez mennyire fontos a gyermekágyas időszakban is az új család szempontjából. A szülés után az anya nem csak fizikailag kiszolgáltatottabb, de lelkileg is sokkal sebezhetőbb. Nem egyszer hallani olyan történetet, amikor évek múlva is az anya fülébe cseng egy-egy bántó mondat, ami a szülés utáni napokban, hetekben találta szíven. A baba is nagyon érzékeny ebben az időszakban, persze ő még leginkább az anyával képez egységet, így az anya lelkiállapota hat ki rá leginkább, de érzékeli a környezet energiáit is. És hát Einstein is megállapította, hogy minden energia, és ezáltal minden, ami körülvesz minket rezeg. Így mi is rezgünk, mégpedig a gondolataink és érzelmeink által meghatározott hullámhosszon. Ez lehet felemelő vagy éppen lehúzó is. 

 

Vegye körbe béke és harmónia az új családot!   

Éppen ezért nagyon fontos, hogy az új család gondosan megválogassa, hogy kik azok a személyek, akiket szívesen lát, érez maga körül a szülést követő hetekben. A tapintat, az elfogadás és a támogatás aranyat ér! A kéretlen jótanácsok, felesleges okoskodás vagy kritika, negatív odaszólogatások pedig mind-mind ártanak a békés légkörnek. Márpedig a szülés után éppen békére, harmóniára van szüksége az érintetteknek. A szoptatás is az oxitocindús légkörben tud a leginkább sikeresen megalapozódni.

  

Tervezzük meg a segítséget ilyen szempontból is!   

Amikor megtervezzük a szülés utáni heteket és azt, hogy milyen segítséget és kitől szeretnénk igénybevenni, azt is vegyük figyelembe, hogy ki az, akit szívesen látunk magunk körül. Ha valakivel rendre konfliktusba torkollnak a beszélgetések vagy együttműködési kísérletek, akkor érdemes a vele való találkozást későbbre halasztani, akkor is, ha családtagról van szó. Már néhány óra is kellemetlenséget tud okozni, pláne, ha több napos ottlétről lenne szó.

Jó esetben ennek az ellenkezője is megállja a helyét. Egy tapintatos rokon vagy barátnő rövid látogatása is balzsam lehet a léleknek. Legyünk hát magunkkal őszinték. Ha még a tervezés időszakában vagyunk, hunyjuk be a szemünket, és bátran képzeljük el, milyen érzés egy ideális nap a baba születése után. Ki az, akivel szívesen töltenénk időt? Kinek a segítségét fogadnánk szívesen? Ki az, akiben megbízunk, hogy úgy és abban tud minket támogatni, ahogyan és amiben mi kérjük? Egyeztessünk velük előre abban, hogy miben számítunk rájuk.

 

Legyünk kellemes látogatók! 

Ha látogatóként megyünk újszülöttes családhoz, akkor pedig figyeljünk oda, hogy milyen energiával érkezünk oda hozzájuk! Igyekezzünk pár percet szánni a látogatás előtt arra, hogy lecsendesítsük a gondolatainkat, félretegyük az esetleges saját problémáinkat vagy bármilyen tárgyú aggodalmainkat. Ha bizakodón és lelkesen érkezünk, kellemesebbé válik az együtt töltött idő és jó értelemben lesz emlékezetes.

Fotó: Unsplash