Elfelejtett tudás

Már többször írtam arról, mennyire szívügyem, hogy a szülés után az anyákon is ott maradjon a fókusz. A mai modern világban, mikor már nem természetes része az életünknek, hogy nagycsaládban élünk és ahol testközelből láthatnánk akár szülést, akár az azt követő időszakban a gyermekágyas felépülést, elfelejtődött, hogyan is tudnánk leginkább támogatni az új anyát. Elfelejtődött az is, miken is megy át ő testileg, lelkileg és miért is van olyan nagy szüksége a támogatásra, törődésre, pihenésre, gyógyulásra.

Középpontból hirtelen háttérbe

Sejtésem szerint leginkább ebből az információhiányból fakadhat az, hogy a szülés után sokszor minden figyelem a várva várt babára terelődik, az anya pedig háttérbe szorul. A gyermekágyas időszak minden szempontból megterhelő változásai mellett nem könnyű lelkileg megbirkózni azzal, hogy jó esetben a várandósság és a szülés alatt is az érdeklődés középpontjában lévő anya hirtelen látszólag sokadrangúvá válik. Így nem csak a hasában keletkezik űr a baba helyén, hanem az őt körülvevő figyelemben és így akár a lelkében is. Ezt a jelenséget majdhogynem természetesnek vesszük. Ha mégis tudatosul a dolog és esetleg érzékeljük, hogy ez bántó számunkra vagy rosszul érint minket, akár lelkiismeret-furdalásunk is támadhat, amiért „önzők” vagyunk. Holott erről szó sincsen. Nem ez lenne a dolgok természetes rendje.

Védő és támogató burok

Ideális esetben a szülés utáni időszakban is az anyán és mellette persze a babán, az apán és a testvéreken, az új kis családon kellene, hogy legyen a hangsúly. A beleérző támogatás biztosíthatná számukra, hogy legalább néhány napra vagy hétre a világ „rendes folyásából” kiszakadva, a mindennapi terhektől részben mentesülve, védőburokban megélhessék az anyává, apává, családdá válás misztériumát, mindegy hogy hányadik gyermek születéséről van szó. Az anya pedig fizikailag is tudna pihenni, gyógyulni.

Ok az ünnepre

Számomra az ünnepélyesség megteremtése is nagyon fontos a szülés utáni időszakban, hiszen egy új gyermek születése hatalmas jelentőségű életforduló. Alapjaiban változtatja meg az addig már bejáratott módon zajló mindennapjainkat, sok változást hoz és fejlődést igényel tőlünk. Milyen érdekes, hogy a modern világban a házasságkötés ünnepélyessége a mai napig megmaradt, a legtöbb pár igencsak kitesz magáért mind anyagilag, mind szervezésben, hogy az esküvőjük csodálatos és maradandó élmény legyen. A gyermek születéséhez kapcsolódóan talán a keresztelő (vagy névadó ünnepség), ami a mai napig kapcsolódik. Ám itt is a gyermeken van a figyelem.

Hozzuk vissza az ünnepélyességet! – Szülés utáni rituálék

Szeretném, ha a gyermek születése után minél több új anya, család tudná az ünnepélyességet megélni. Ennek pedig nagyszerű módja a szülés utáni záró szertartás, amely marokkói módra hagyományosan a hammam gőzfürdős kezelésből és a csontok zárása rituáléból áll. Mindezek kényeztetést, babusgatást, odafigyelést és nem utolsósorban a szülés utáni fizikai regenerálódás elsőrangú támogatását nyújtják az anyának. Ennek során módja nyílik egy kicsit megállni és hálát adni a testének azért, hogy a várandósság során létrehozott egy új emberi lényt és világra is hozta őt. Módot ad egyúttal a korábbi korszak lezárására és az anyát már nem szolgáló minőségek elengedésére is.

Mi is az a ceremóniai tálca?

Az említett szertartások elengedhetetlen kelléke a ceremóniai tálca, amely megalapozza az ünnepélyes hangulatot. Ezen megtalálható minden, ami szükséges a szertartáshoz és szimbolikus elemeket is hordoz. Nagyon boldog vagyok, hogy megérkezett egyenesen Marokkóból a saját ceremóniai tálcám, amelynek minden darabja autentikus, így még tovább fokozhatja az általam kínált marokkói rituálék hangulatát, ünnepélyességét. Szeretettel várom a megkereséseiteket, ha Ti is méltó módon ünnepelnétek és gyógyítanátok a testeteket a szülés után!

 

Részletes információt az egyes szertartásokról itt találtok:

https://radina.hu/hammam-kezeles/

https://radina.hu/csontok-zarasa/

 

A képen a saját ceremóniai tálcám látható. 🙂