Hegedűs Viktória vagyok, a gyermekágyas dúlád

Hegedűs Viktória vagyok, háromgyermekes anya, gyermekágyas dúla, önkéntes szoptatási segítő. Eredeti hivatásom szerint jogász, ám az első várandósságom és szülésem egy csodás utazás kezdete volt számomra.

“Küldetésem, hogy visszaállítsam a gyermekágyas időszak jelentőségét, méltóságát, szentségét. Küldetésem, hogy a szülés utáni sebezhető, érzékeny időszakban testileg-lelkileg-szellemileg támogassalak, hogy ezáltal megtartva, meghallgatva és megbecsülve érezd magad.

Küldetésem, hogy a legjobb tudásom szerint, kompetencia határaimat betartva szolgáljam a mielőbbi teljes felépülésedet a szülés, mint életforduló fontos eseménye után. Ehhez a modern ismeretek mellett évszázadok próbáját kiállt, tradicionális módszereket és szertartásokat is segítségül hívok.”

Dúlává válásom történetét itt is megismerheted. 

Nézd meg, milyen állomások vezettek engem a dúlává válásom során, ismerd meg jobban a történetemet!

C

Hegedűs Viktória vagyok, háromgyermekes anya, gyermekágyas dúla, önkéntes szoptatási segítő. Eredeti hivatásom szerint jogász, ám az első várandósságom és szülésem egy csodás utazás kezdete volt számomra.

“Küldetésem, hogy visszaállítsam a gyermekágyas időszak jelentőségét, méltóságát, szentségét. Küldetésem, hogy a szülés utáni sebezhető, érzékeny időszakban testileg-lelkileg-szellemileg támogassalak, hogy ezáltal megtartva, meghallgatva és megbecsülve érezd magad.

Küldetésem, hogy a legjobb tudásom szerint, kompetencia határaimat betartva szolgáljam a mielőbbi teljes felépülésedet a szülés, mint életforduló fontos eseménye után. Ehhez a modern ismeretek mellett évszázadok próbáját kiállt, tradicionális módszereket és szertartásokat is segítségül hívok.”

Dúlává válásom történetét itt is megismerheted. 

Nézd meg, milyen állomások vezettek engem a dúlává válásom során, ismerd meg jobban a történetemet.

C

Ismerj meg jobban

Dúlává válásom állomásai

E

1. ) Félelemből felismerés és lelkesedés

Az első várandósságom elején rájöttem, hogy rettegek a szüléstől, ugyanakkor tudtam, hogy ezt a félelmet le kell küzdenem. Ez egy utazás kezdetét jelentette számomra, amely során dúlává váltam. Elkezdtem tájékozódni, rengeteget olvasni a babavárásról és a szülésről. A megfelelő információk és a pozitív szüléstörténetek megalapozták a bizalmamat a természetes folyamatokban, így végül a szülés megerősítő beavatássá vált számomra a Női Őserőbe: mindkét gyermekemmel csodás, békés otthonszülést élhettem át bábák támogatásával. A szülés-születés iránti lelkesedésem tovább nőtt, és éreztem, dolgom van ezen a területen. Így váltak a következő kompetenciák segítői énem sajátjává.

E

2. ) DONA dúla

2017-ben először egy Dézsi Réka által tartott DONA dúla alaptanfolyamot végeztem, amely tovább mélyítette a tudásomat a várandósságól, szülésről, születésről és arról, hogy ezen folyamatok közben hogyan tudom az anyákat a leginkább támogatni.

E

3. ) Gyermekágyas segítő

Az érdeklődésem fokozatosan a gyermekágyas időszak felé fordult, így 2018-ban részt vettem Miskovics-Kobza Zsuzsanna Meső gyermekágyas segítő képzésén is, amelynek során a postpartum időszakban zajló folyamatokról tanultam, és arról, hogyan tudok ebben az időszakban empatikusan, tapintatosan, az anyára hangolódva segíteni a fizikai és lelki tényezőket is figyelembe véve. Továbbra is vágytam arra, hogy a tudásomat, csiszoljam, gyarapítsam.

E

4. ) Marokkói tradicionális postpartum dúla

Ezt követően, 2019-ben találtam rá a marokkói származású Layla B. „The Nafsa Project School” nevű online tradicionális postpartum dúla képzésére, amelynek révén megismertem a hagyományos marokkói bábák, a „quabla-k” által alkalmazott gyermekágyas gondoskodási, gyógyító módszereket. Megtanultam elkészíteni az ebben az időszakban leginkább tápláló marokkói ételeket, valamint megismertem a hammam testkezelési szertartás és a csontok zárása rituálé részleteit. Ezenkívül pedig a szemléletemet formálta át a megszerzett tudásanyag, hiszen Marokkóban az új anyával úgy bánnak, mint egy menyasszonnyal: gyönyörű új fehér ruhát kap, felékszerezik, kisminkelik és megünneplik, hogy az életadás csodája után valóban királynőnek érezhesse magát. Ez a tiszteletadás, kiemelt gondoskodás véleményem szerint minden frissen szült anyának kijár. Célom, hogy minél többen megismerhessétek ezt az érzést a gyermekágyas időszakban.

E

5. ) önkéntes szoptatási segítő

Szintén 2019-ben végeztem el egy önkéntes szoptatási segítő tanfolyamot is Rózsa Ibolya vezetésével, hogy szakszerű segítséget tudjak nyújtani az anyatejes táplálással kapcsolatban is.

E

6. ) henna testfestő

A marokkói tanfolyam kapcsán kedvet kaptam megtanulni a henna testfestés praktikáit is, amiket szintén 2019-ben a CsillámVilág tanfolyamán sajátíthattam el, így kérésre akár 100%-ban természetes és biztonságos pocak hennát vagy egyéb henna testfestést is tudok készíteni.

E

7. ) Magyar gyermekágyas hagyományok ismerője

Később a magyar gyermekágyas szokásokat, hagyományokat kezdtem tanulmányozni Bernád Ilona Isteni folyamat című könyve alapján, majd a marokkói származású Layla B. felkérésére 2020 februárjában a témában angol nyelven előadást is tartottam a 2. Sacred Postpartum Summit online konferencián, amelyre közel 4000 fő regisztrált.

E

8. ) tapasztalt anya

Anyaként sok tapasztalatot szereztem a hordozásban, szoptatásban, a mosható pelenkázás és természetes babaápolás pedig a szívügyem. Tapasztalt Kapcsolódó Nevelés eszközöket alkalmazó szülő is vagyok. Összességében pedig elmondhatom, hogy az anyaság az önismereti utazás újabb fejezeteit nyitotta meg számomra, és azóta is napról napra fejlesztem, formálom magam különböző módszereket alkalmazva. Rendszeresen meditálok és fontosnak tartom, hogy megtanuljam saját magamat is feltétel nélkül szeretni és elfogadni, mert hiszem, hogy ezen keresztül vezet az út a teljesség felé.

Beszéljünk egy nyelvet…

Ki is az a dúla?

A dúla görög eredetű szó, segítő asszonytársat jelent. Napjainkban pedig olyan, gyakran saját tapasztalattal is rendelkező és releváns tanfolyamot végzett nőtárs, aki testi-lelki-mentális segítséget nyújt az anyának a várandósság idején, valamint a szülés alatt és utána is. A gyermekágyas dúla ehhez képest kifejezetten a szülés utáni időszak kihívásaira specializálódott segítő, aki a baba megszületése utáni első hetekben, hónapokban segíti az anyát, illetve az új kis családot.

Miért van kiemelkedő jelentősége életünkben a gyermekágyas időszaknak?

A szülés egy nő életében az emberélet egyik legfontosabb fordulója, amelyet követően is rengeteg változás történik a testünkben és a lelkünkben is. A méhünk visszahúzódik eredeti méretére, a vérmennyiségünk szintén visszacsökken „egyszemélyes” üzemmódra, beindul a babánk táplálása érdekében a tejtermelés, és még sorolhatnánk a számos változást. Hogy ezeket a folyamatokat minél jobban támogassuk, pihenésre, sok folyadékra, tápláló, mégis könnyű ételekre és melegségre van szükségünk. 

Ezenkívül lelki szinten az anyává válás (vagy többedik baba születése esetén a két-, három-, többgyermekes anyává válás) folyamata is zajlik, megismerkedünk az új babával, ráhangolódunk a jelzéseire. Ez is nyugodt, stresszmentes körülményeket igényel. Végül szellemi szinten is változások történnek, a korábbi „nyitott, érzékeny” állapotból szép fokozatosan visszatérünk a mindennapokba, amit támogathatunk „földeléssel”: masszázzsal, pihenéssel, testünk szükségleteinek figyelembe vételével. Ahhoz, hogy minél teljesebben regenerálódhassunk a várandósság és a baba világrahozatala után, érdemes ebben az időszakban segítséget kérnünk, ha lehetőségünk van rá.

Miért érdemes megtervezni a szülés utáni heteket?

A szülés folyamata általában nehezen kiszámítható és irányítható, nem egyszer előfordul, hogy másképp alakulnak az események, mint ahogyan terveztük. A szülés utáni hetek ezzel szemben bizonyos szempontból sokkal jobban tervezhetők. Érdemes ezért erre is jó előre felkészülni. Így függetlenül attól, hogy alakul a szülés, az utána következő időszak békés, gyógyító és megtartó élmény lehet.

Miben tudok gyermekágyas dúlaként segíteni Nektek?

Gyermekágyas dúlaként az új család egységét szem előtt tartva igyekezlek támogatni fizikailag, mentálisan és lelkileg is: elvégzek apróbb háztartási teendőket, tápláló ételeket készítek, ha kéred, és hammam, valamint záró szertartással járulok hozzá a megerősödésedhez, felépülésedhez. Korszerű babaápolási, -gondozási ismeretekkel is rendelkezem. Célom, hogy megerősítselek anyai kompetenciádban. Segítségemmel biztosíthatod, hogy az első egy-két hónapot követően erősebbnek, egészségesebbnek, magabiztosabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezd magad, mintha pusztán a családtagjaid segítségét vetted volna igénybe. Támogató jelenlétemmel az apává válás is gördülékenyebben haladhat, biztosítom az új család minden tagja számára a teret, hogy megtaláljátok a helyeteket az új élethelyzetben.

Miben tudok önkéntes szoptatási segítőként segíteni?

Önkéntes szoptatási segítőként a célom, hogy alapvető információk átadásával és bátorítással, támogatással segítselek a kisbabád természetes táplálásának elsajátításában. Ilyen alapvető információ például, hogy hogyan kell helyesen mellre tenni a babát, jól gyarapszik-e, hányszor szopizik egy baba naponta átlagosan, mik azok a növekedési ugrások. Ha a kompetenciámat meghaladja a felmerült probléma, képzett IBCLC tanácsadóhoz irányítalak.

 

Kizárólag szoptatási kérdésekben is fordulhatsz hozzám, ez esetben ellenszolgáltatás nélkül állok rendelkezésedre.