Marokkói gondoskodás

Mitől különleges a marokkói gondoskodás?

Kiemelt figyelem és törődés jár az új anyának

Az arab világban a frissen szült anyáknak legalább a baba első életévében külön gondoskodás és megnevezés jár: Nafsa, Marokkóban pedig ez a külön név Nfissa. A Nafsáról, azaz az új anyáról történő gondoskodás 6 lépésben foglalható össze:

1.Üdvözöld az új anyák körében (Welcome her) – az új anyát megünnepeljük, gratulálunk neki.

2.Adj tiszteletet neki (Honor her) – meghallgatjuk, teret tartunk az új anyává váláshoz, segítünk neki.

3.Tápláld (Nourish her) – egészséges, tápláló ételeket készítünk a számára.

4.Kényeztesd/Babusgasd (Nurture her) – Az új anyáról való gondoskodás tradicionális hammam fürdő, méhgőzölés és masszázs formájában.

5.Zárd (Close her) –  Záró ceremónia és haskötés, amely a gyapjúból kézzel szőtt kourzia kendő segítségével történik.

6.Ünnepeld meg (Celebrate her) – Igény szerint családi vagy baráti összejövetel szervezése, akár hennaparty formájában.

A gyermekágyas időszak jelentősége, támogatásom célja

A hagyomány tűpontosan határozza meg a szülés utáni időszak sérülékenységét: „Az új anya sírja negyven napig nyitva áll.” Rendkívül fontos, hogy ezekben az érzékeny hetekben vigyázzuk őt, gondoskodjunk róla.

A különböző szertartások és gondoskodás célja végső soron, hogy az anya átérezze, milyen fontos ő maga, és hogy milyen gyönyörű és monumentális dolgot is tett a kisbabája világra hozásával (akármilyen módon is történt az technikailag). Hogy megünnepeljük a szülés/születés csodáját, hiszen az legalább olyan fontos életesemény, mint az esküvő! Fontosnak tartom azt, hogy az anya is megtapasztalja a gyengéd gondoskodást, és töltekezni tudjon a feltétel nélküli elfogadásból, szeretetből, amit utána a babájának hatványozottan adhat tovább.

A valóság, ami magával ragadott…

A frissen szült anyát hagyományosan a nőrokonok, bábák segítették, gyógyították, többek között lélek- és testfrissítő hammam kezeléssel, masszázzsal, csontok zárása szertartással. Ezenkívül egészséges, tápláló és melegítő hatású ételeket főztek neki. Amikor pedig a Nafsa már kellően megerősödött, úgy ünnepelték, mint egy menyasszonyt: gyönyörű hófehér csipkés új ruhát kapott, kisminkelték, felékszerezték, hogy az életadás csodája után valóban királynőnek érezhesse magát. Ünnepséget rendeztek a tiszteletére. Engem nagyon magával ragadott a törődés, gondoskodás, gyógyítás és ünneplés ezen egysége.

Hogyan és miért tudok neked ebben segíteni?

Layla B. „The Nafsa Project School” nevű online tradicionális postpartum dúla képzése során Magyarországon elsőként tanultam ki a hagyományos marokkói bábák, azaz a „quabla-k” által alkalmazott gyermekágyas gondoskodási, gyógyító módszereket: többek között a hammam testkezelési szertartás és a csontok zárása rituálé kivitelezésének pontos részleteit. Ezek az évszázadok óta alkalmazott hagyományok segítenek, hogy a szülés utáni felépülés minél teljesebb legyen és minél hamarabb végbemenjen.