Anyákhoz egy anyától és dúlától

Írásaimban olyan témákról fogalmazom meg a személyes véleményemet, és tapasztalatomat, amelyek véleményem és tapasztalatom szerint húsba vágóak tudnak lenni a kisgyermekes mindennapokban. Gondolatok, amiket úgy érzem érdemes megosztani anyatársaim biztatatására, hogy csökkentsük az egyedüllét, elszigeteltség érzését. Vagy éppen tanácsok, tippek, amik nekem is beváltak és más is hasznosnak találhatja őket. A személyes tapasztalat szűrőjén nézve egy témára egyedi megközelítést nyerhetünk, amely hozzáadhat a nagy közös tudásbázishoz.

Miért készülj a szoptatásra?

A gyermekágyas időszak gördülékenységét nagyban meg tudja alapozni, ha van róla fogalmunk, milyen körülmények segítik elő a sikeres szoptatást. Olvasd el miért és honnan érdemes tájékozódni!
Read More

Milyen energiát viszel az új családhoz?

A családi harmónia megteremtése érdekében alapvető fontosságú, hogy kiket engedünk magunkhoz közel a gyermekágyas időszakban. Ehhez nyújt egy kis iránymutatást a bejegyzés.
Read More

Testedzés, torna szülés után

Amikor a szülés utáni regenerálódásra gondolunk, sokszor a fekvés, pihenés, az elegendő folyadékpótlás és a megfelelő ételek fogyasztása az, ami eszünkbe jut, mint elsődleges teendő. De vajon valóban azzal teszünk magunknak a legjobbat, ha hat hétig egyáltalán nem mozgunk semmit?
Read More

Öngondoskodás helyett közösségi gondoskodást a gyermekágyban!

A szülés utáni időszakban hatalmas a nyomás az új szülőkön. Ha már nagyobb gyermekek is vannak, nem elég az anya felépüléséről gondoskodni, az ő igényeiket is ki kell szolgálni. Éppen ezért nagyon fontos lenne a korábban megszokott közösségi gondoskodás.
Read More

Datolya, a “növényi dúla”

Meglepő lehet, hogy a harmadik trimeszterben történő napi rendszerességű datolyafogyasztás hozzájárulhat a könnyebb és gyorsabb szüléshez.
Read More

Mi jelenthet segítséget szülés után?

A várandósságunk második felében, de legkésőbb az utolsó harmadában érdemes átgondolni, hogy mik azok a dolgok, amik segítséget jelenthetnek majd nekünk és a bővülő családunknak a baba megszületése után.
Read More

Mit tehetünk magunkért a várandósság alatt?

A babavárás egy nagyon különleges időszak az életünkben, ami nagyon hamar elszáll (még ha időnként közben egy-egy nap vagy hét hosszúnak is tűnhet). Érdemes minél inkább megélni, és törekedni arra, hogy megfelelően gondoskodjunk magunkról közben és ünnepélyessé is varázsoljuk, amennyire csak tehetjük.
Read More

Amikor a babánk látszólag ok nélkül sír

Matthew Appleton, egy amerikai pszichológus és kranioszakrális terapeuta, az Integratív Baba Terápia módszer kifejlesztője egy nagyon érdekes és fontos dologra jött rá. Mégpedig arra, hogy a babák a szükségleteik kifejezésén túl még egy okból sírnak. Mégpedig azért, hogy feldolgozzák az őket a méhben és a születésük során ért stresszt vagy nehéz élményeket.
Read More

A láthatatlan munka, avagy az idő fogságában

A láthatatlan munka magába foglal minden olyan munkát, amit elismerés és fizetség nélkül, szinte észrevétlenül végzünk. Ide tartoznak az önkéntes munkák, a házimunka, a gyerekekkel kapcsolatos feladatok és az érzelmi munka is. Utóbbi egyrészt a kapcsolatok ápolására és fenntartására irányuló teendőkből áll (kapcsolati munka), másrészt a másik érzelmeinek visszatükrözését, visszajelzését, meghallgatását is jelenti (közvetlen érzelemkezelő munka).
Read More

A méhgőzölés csodája

A méhgőzölés vagy jónigőzölés egy nagyon egyszerű módszer, amely otthon is könnyen kivitelezhető és jelentősen hozzájárulhat a női egészségünk megőrzéséhez, megújításához. A világ számos táján évszázadok óta alkalmazzák és a modern világban is hasznunkra válhat. A magyar hagyományokban a csángókhoz kapcsolódóan is voltak erre vonatkozó feljegyzések méhfüstölés névvel.
Read More

Fűszeres regeneráló ital recept

A szülés utáni felépülés egyik legfontosabb összetevője, hogy jól legyünk tartva tápláló, de az emésztőrendszert nem terhelő ételekkel és italokkal. A folyadékbevitel és a jó közérzet biztosításának egyik kiváló módja, ha finom, fűszeres italokat is fogyasztunk. Nézzünk egy egyszerű receptet!
Read More

Sejtszinten összekötve

Édesanyánkkal való kapcsolatunk kétségkívül a legelső és legmeghatározóbb kapcsolódás az életünkben. Testében, a testéből növeszt és táplál minket a magzati létünk során, majd ideális esetben a születésünk után is sokáig megmarad a „lelki köldökzsinórunk” vele, hogy biztonságot nyújtson a számunkra a kinti világban. Amikor anyává válunk ennek a csodálatos köteléknek a másik oldalát is megtapasztalhatjuk. Ha a kezdeti nehézségek után sikerül zavartalanul ráhangolódni a babánkra, egyre könnyebben ismerjük fel a jelzéseit, szükségleteit. Nyilván az egymás rezdüléseinek felismerésében sokat segít a fizikai közelség, pl. az együttalvás is. Velem többször is előfordult, hogy pár másodperccel a babám előtt ébredtem fel éjszaka, mikor szopizni szeretett volna. Na, de vajon van-e ennek az összhangnak tudományos magyarázata is?
Read More

Teremtsünk ünnepet!

Szülés után gyakran minden figyelem a babára irányul, pedig ilyenkor kiemelten fontos lenne az anya támogatása, ünneplése, hogy elismerjük méltó szerepét ebben az időszakban is. A gyermek születése mint életforduló kiemelt ok az ünneplésre. Ne hagyjuk, hogy ez elsikkadjon, elrohanjanak mellettünk a napok!
Read More

A támogatás ereje

A szülés utáni időszak rendkívüli változásokat hoz az új család életébe, éppen ezért minden anyának és apának járna a megfelelő támogatás ebben az érzékeny időszakban.
Read More

Az új anya táplálása

Ha egy frissen szült anyukának szeretnénk segíteni, kedveskedni, akkor ennek máig az egyik legjobb módja – a régi komatálas néphagyományunk mintájára –, ha házilag készített főtt étellel ajándékozzuk meg.
Read More

Hogyan kezeljük jól a sírást szülőként?

Mielőtt gyermekünk születik a média és általában a társadalom önti ránk a babás életről szóló habos-babos cukiságokat. A babák csak esznek és alszanak típusú tévhiteket. Aztán megszületik a csöppség és jön a valóság, amire senki sem készített fel minket. A babák sírni is szoktak, méghozzá elég sokat.
Read More

Apák napja

Június 3. vasárnapján ünnepeljük az Apák napját, ami idén június 21-ére, azaz mára esik. Bár hazánkban ez egyelőre nem annyira elterjedt ünnep, fontosnak tartom, hogy megemlékezzünk róla, és köszönetet mondjunk az apáknak. Már régóta terveztem egy az apák szerepével foglalkozó posztot, és a mai nap tökéletes alkalom erre.
Read More

„A haj nem fog (visszanő)!”

Ezt a bölcsességet hallgathattam meg egy ismerőstől, mikor arról panaszkodtam a gyermekem születése utáni első hetekben, hogy nehezen találok időt a hajmosásra. Azaz a tanácsa az volt, vágassam le a hajam, hogy ne kelljen annyit vesződni vele.
Read More

Az új anya ünneplése

A szülés a női lét egyik legfontosabb sorsfordulója függetlenül attól, hányadik gyermek születik meg éppen. A modern világban mégis olyan sok anya marad magára a szülés utáni időszakban támogatás nélkül. Nemhogy nem ünnepeljük őket, de szinte társadalmi elvárás, hogy mielőbb (lehetőleg már a szülés után néhány nappal) talpra álljanak és vegyék fel a ritmust a háztartási teendőkkel.
Read More