Hammam kezelés

Henna testfestés
Hammam kezelés
Hammam kezelés

Mit kell tudnod a hammam kezelésről?

Egy kis történelmi háttér

Maga a hammam vagy más néven törökfürdő az időszámításunk szerinti 7. században jelent meg, eredete a Római Birodalomig nyúlik vissza, azon belül is a therma vagy thermae nevű fürdőkig, amelyek a közös feltöltődés színterei voltak. Ilyen szempontból a hammam a mi fürdőkultúránkkal azonos gyökerekkel rendelkezik. A később kialakuló mór vagy törökfürdők azonban vallási és higiéniai okokból a medencés kialakítás helyett a folyóvizes gőzfürdőzést részesítették előnyben. A marokkói hagyományok szerint az első negyven napban a hammam az egyetlen nyilvános hely, ahová az új anya elmegy.

Általában már a szülés utáni harmadik napon igénybe veszi az első ilyen testkezelést és a gyermekágyas időszak alatt a rituálét minél többször megismétlik. A meleg víz és a gőz ugyanis remekül segíti az ellazulást és a test regenerálódását. Egyes marokkói bábák a szülés utáni első két hétben minden másnap felkínálják az anyának a hammam kezelést, amelyet gyakran rokonokkal, barátokkal egybekötött ünnepléssel tartanak meg egy nyilvános fürdőben. Ha ilyen nem érhető el az anya lakóhelyéhez közel, akkor a hammam szertartást otthon is el lehet végezni. Maga a kezelés bőrradírozásból, finom lemosásból, pakolások alkalmazásából áll. Kiemelten fontos, hogy sem közben, sem utána ne fázzon az anya, és ne érje szél spirituális értelemben sem.

Luxus spa az otthonodban

Néhány összetevő segítségével bármilyen fürdőszobát percek alatt luxus spa-vá tudok alakítani. Az sem probléma, ha nincs fürdőkád, zuhanytálcás kialakításban is megoldható a kezelés, hiszen nem a számunkra klasszikusnak számító beülős fürdőről van szó, inkább a törökfürdőkből ismert „locsolgatós” lemosásról és gőzölésről.

A hammam és a csontok zárása szertartásnak egyaránt kelléke a ceremóniai tálca, amely a szükséges alapanyagok mellett szimbolikus elemeket is tartalmaz. A gyertya ennek egyik központi elemét képezi. A kezelés során az előmelegített fürdőszobában különböző bőrpakolásokat kombinálunk gyengéd hámlasztással, radírozással. A gyógynövényes méhgőzölés pedig szintén tisztító, átmelegítő és regeneráló hatású. 

A felhasznált alapanyagok

A 100 %-ban természetes, eredeti marokkói alapanyagok, amelyeket a kezelés során felhasználunk a bőr- és hajápoláshoz felhasználunk, már önmagukban csodás egzotikus illatot teremtenek a térben. Ezt igény szerint egy kis illóolaj párologtatással vagy füstölővel lehet fokozni, a hangulatot pedig az autentikus marokkói zene teszi teljessé.

A kezelés jótékony hatásai

Neked pedig nincs más dolgod, mint hogy élvezd a nyugalmat és a gondoskodást. A várandósság és szülés után megfáradt testednek így köszönheted meg azt a fantasztikus munkát, amit érted, a babádért és a családotokért tett. Ezzel a kezeléssel ünneplünk is Téged, és azt, hogy anyává váltál. E mellett pedig nagymértékben hozzájárul a szülés utáni regenerálódáshoz.

Befejező mozzanatok

Amikor készen vagyunk, még a fürdőszobában tanácsos felöltöznöd, nehogy hideg érjen. A fejedre tradicionális marokkói kendőt kötök. A szépülés után jóleshet egy pár falat, erre a célra hagyományosan meleg tejet és datolyát kínálnak az anyának. Kérésre tudok készülni növényi tejjel is.

Végül egy olívaolajos kar- és lábmasszázs következik a vérkeringés serkentésére, testünk gyógyító energiáinak felébresztésére. A leghatékonyabb, ha a hammam kezelést közvetlenül követi a csontok zárása rituálé, amiről a csontok zárása almenüpontban olvashatsz részletesen.

Praktikus tanácsok

E

A szertartást természetes úton történt szülést követően már akár a harmadik naptól igénybe lehet venni. Császármetszés után érdemes három hónapot várni, hogy biztosan sínen legyen a gyógyulás a mélyebb rétegekben is.

E

Ha úgy komfortosabbnak érzed, a kezelés során maradhatsz alsóneműben vagy fürdőruhában is. Arra érdemes figyelni, hogy ezek sötét színűek legyenek, nehogy a henna foltot hagyjon. Mivel a hennát frissen keverem be és nem hagyjuk sokáig fent pakolásként, attól nem kell tartanod, hogy a bőrödet megfogja.

E

Ideális esetben a szertartás alatt jelen van a lakásban még valaki, aki közben tud a babára figyelni. Természetesen, ha közben szüksége van Rád a kicsinek, bármikor tarthatunk egy kis szünetet.

E

Marokkóban az első negyven napban igyekeznek a hammamot a csontok zárása rituáléval kombinálva minél többször megadni az anyának, hogy minél hamarabb gyógyuljon és erőre kapjon a teste és a lelke. Érdemes ezért ezt a gyermekágyas időszak alatt Neked is mielőbb igénybe venned, ha teheted akár több alkalommal is. Sosincs azonban túl késő megadni a tiszteletet a testednek, magadnak, amiért új életet hoztál a világra, így akár a szülést követően 20-30 évvel is jótékony hatása lehet egy ilyen szertartásnak.

E

Ha szeretnéd a testedet és a lelkedet a szülés után varázslatos gyógyító élményben részesíteni, írj nekem üzenetet, és megbeszéljük a részleteket!

Foglalj időpontot minél hamarabb!

C

Írj bátran, igyekszem mielőbb válaszolni neked!

Írj bátran, igyekszem mielőbb válaszolni neked!