Csontok zárása

Henna testfestés
GYermekágyas dúlai jelenlét
Hammam kezelés

Miben és hogyan segít a csontjaidat záró rituálé?

Miért van szükség a szülés utáni zárásra?

A csontok zárása számos hagyományos kultúrában meglévő szülés utáni kezelés, gyógyító szertartás. A várandósság alatt szép fokozatosan tágulnak az anya szövetei, a csontjai eltávolodnak kissé egymástól, a belső szervei is átrendeződnek egy kicsit, hogy teret engedjenek a növekvő babának a pocakban. Ennek a folyamatnak a tetőzése lehet a szülés, amely, ha természetes módon zajlik le, az anya teste kiengedi a medencecsontokon keresztül az új kis jövevényt.

Már a vajúdás megindulásakor is termelődnek olyan hormonok, amik a szövetek, csontok további ellazulásához vezetnek. Ahogyan a baba kibújik, a hason belül egy „űr” keletkezik a helyén. A szülés utáni regenerálódás fontos folyamata, hogy a méh visszahúzódjon eredeti méretére, a belső szervek szép lassan visszavándoroljanak eredeti helyükre, és jó esetben a csontok is vissza tudnak rendeződni.

A szülés után éppen ezért a legtöbb kultúrában úgy tekintik, hogy az anya „nyitva van”. A fizikai vetület mellett lelkileg, szellemileg is jellemző ez a nyitottság, hiszen a szülés, anyává válás folyamata számos jelentős változással jár. Sok esetben az anya még a gyermekágyas időszakban is rendkívül érzékeny, adott esetben a szülés módosult tudatállapota után még nem érkezett vissza teljesen a fizikai világba. Spirituális szempontból a „bezáródás” folyamata magától is megtörténik, előfordulhat azonban, hogy valaki nyitva marad és sok évvel a szülés után is problémákat tapasztalhat emiatt az extra sebezhetőség, érzékenység miatt.

A záró szertartás célja ennek a nyitott állapotnak a megszüntetése. Fizikailag ezt úgy kell elképzelni, hogy általában valamilyen erős anyaggal – a marokkói módszer szerint, amit én is alkalmazok – egy gyapjúból kézzel szövött kendővel, a Kourziával az anya testét tetőtől talpig testszelvényenként bezárjuk. Ez mindössze egy erősebb, inkább kellemesnek mondható, ölelésszerű húzást/szorítást jelent, tehát nem „csontropogtatást” kell elképzelni. Ez segíti a fizikai bezárulást. A szertartás része: a ceremóniai tálca, a gyertyák, illatok, autentikus marokkói zene, lágy fény pedig biztosítják a lelki-szellemi átlényegülést.

A szertartás folyamata

A zárást ideális esetben a hammam rituálé előzi meg. A szertartások előtt beszélgetünk egy kicsit, meghallgatlak. Elmondhatod, ha szeretnéd, vagy csak magadban megfogalmazod, hogy pontosan mit szeretnél az életedben lezárni. Szülés után ez értelemszerűen és általában a várandósságunk, illetve az anyává válás előtti életünk. Elképzelheted, hogy mik azok az új minőségek, amiket az „új életedben” szeretnél megélni, megvalósítani. Zárást azonban nem csak szülést követően lehet végezni, hanem egy-egy életszakasz lezárása céljából is (pl. válás után). Érdekesség, hogy régen Marokkóban a zárószertartást háborús időkben a csatát megjárt férfiakon is végezték, hogy fel tudják dolgozni az őket ért traumatikus élményeket.

A zárás része a haskötés is, amely a marokkói módszer szerint szintén a gyapjú kourzia kendővel történik. Rövid bemutató után ezt Te is el tudod végezni magadon nap mint nap, ezzel is megtámogatva tested szülés utáni regenerálódását. Az első 2-3 hétben napi szinten javasolt a haskötő kendő viselése. Kourzia kendőt lehet tőlem bérelni, illetve, ha megtetszett, vásárolni is.

Praktikus tanácsok

E

A szertartást természetes úton történt szülést követően már akár a harmadik naptól igénybe lehet venni. Császármetszés után érdemes három hónapot várni, hogy biztosan sínen legyen a gyógyulás a mélyebb rétegekben is.

E

Ideális esetben a szertartás alatt jelen van a lakásban még valaki, aki közben tud a babára figyelni. Természetesen, ha közben szüksége van Rád a kicsinek, bármikor tarthatunk egy kis szünetet.

E

A zárást önmagában vagy az azt megelőző hammam kezeléssel lehet igénybe venni. Időtartama általában önmagában 1-1.5 óra, hammammal együtt 2,5-3 óra.

E

Marokkóban az első negyven napban igyekeznek a hammamot a csontok zárása rituáléval kombinálva minél többször megadni az anyának, hogy minél hamarabb gyógyuljon és erőre kapjon a teste és a lelke. Érdemes ezért ezt a gyermekágyas időszak alatt Neked is mielőbb igénybe venned, ha teheted akár több alkalommal is. Sosincs azonban túl késő megadni a tiszteletet a testednek, magadnak, amiért új életet hoztál a világra, így akár a szülést követően 20-30 évvel is jótékony hatása lehet egy ilyen szertartásnak.

E

Ha szeretnéd a testedet és a lelkedet a szülés után varázslatos gyógyító élményben részesíteni, írj nekem üzenetet, és megbeszéljük a részleteket!

Foglalj időpontot minél hamarabb!

C

Írj bátran, igyekszem mielőbb válaszolni neked!

Írj bátran, igyekszem mielőbb válaszolni neked!