Ezt a bölcsességet hallgathattam meg egy ismerőstől, mikor arról panaszkodtam a gyermekem születése utáni első hetekben, hogy nehezen találok időt a hajmosásra. Azaz a tanácsa az volt, vágassam le a hajam, hogy ne kelljen annyit vesződni vele.

A hajam és én

Kisiskolás korom óta hosszú, sűrű hajam van. És „nem elég”, hogy hosszú, sűrű, még vastagszálú és hullámos is. Valóban nem öt percet vesz igénybe az ápolása, viszont cserébe elég hetente egyszer megmosni és végigcsinálni vele a szükséges lépéseket. Időbe telt, mire összebarátkoztunk – a hullámos hajam és én, és mire megtanultam bánni vele. Mára viszont imádom és büszke vagyok rá. Része lett annak, aki vagyok. És nem gondoltam, hogy arra a helyzetre, hogy nehéz egy újszülöttel egy-másfél órát hajápolásra fordítani, az lett volna a megoldás, hogy levágassam a hajam. Az említett időtartam többször is megszakítható volt akár, ha a babának szüksége volt rám. Viszont tudtam, hogy egyrészt az én hajam, ez a hossz évek alatt nőne csak vissza. És azt is tudtam, hogy lelkileg nem lendítene rajtam, hogy ha az amúgy is éppen teljesen újrarendeződő identitásomból feladnék még egy darabot – kényszerből. Mert ha valaki jól érzi magát rövid hajjal, amúgy is ki akarta már próbálni, akkor persze, praktikus megoldás lehet rövidebb fazonra váltani babával. De nekem nem ez volt az utam, ezért megtaláltam a módját, hogy a szokásos rutinom része maradhasson a hajápolás. Ehhez kellett támogatás, segítség, amit én leginkább a gyermekeim apjától kaptam meg.

Anya is fontos!

Nagyon fontosnak tartom, hogy a frissen szült anyáknak legyen ideje, legalább hetente egy-két óra, amit magára fordíthat, azzal tölthet, amivel szeretné. Ha hajmosással, akkor azzal, ha olvasással, akkor azzal, ha egy könnyű sétával egyedül, akkor azzal. Mennyire fontos lenne, hogy ez mindenkinek megadasson! Sok töltődést tud adni ez a kis idő és segít abban, hogy aztán könnyebben viseljük a nyűgös napokat, nehezebb éjjeleket. Mert az anya is fontos, törődés és külön idő is jár neki!

Lehet, hogy valaki számára már a gondolat is “önzőnek” hat, hogy egy rövid időt csak magára fordítson. De ez nem önzés, hanem létszükséglet. Mindenki érdeke a családban. Egyszer olvastam erre egy jó mondást: Az önmagunkkal való törődés nem azt jelenti, hogy “csak én”, hanem azt, hogy “én is” (fontos vagyok). Hosszú távon pedig csodás, egészséges mintát adhatunk vele a gyermekeinknek arra, hogy hogyan találjanak egyensúlyt a másokkal és a saját magukkal való törődésben.

Szívesen segítek!

Gyermekágyas dúlaként a célom, hogy minél több anyának segíthessek a feltöltődést jelentő alkalmak megvalósításában akár azzal, hogy (maradva az eredeti példánál) a hajmosás idejére figyelek a babára vagy akár egy hammam fürdővel kombinált záró szertatással, ami ünnepli és gyógyítja az anya testét-lelkét a gyermekszületés életfordulóját követően.

Kép: saját – a kislányaim és én