A Húsvét a megújulás ünnepe is, éppen ezért arra, gondoltam, hogy ma Nagypénteken egy különleges és egyre inkább reneszánszát élő tisztító és regeneráló praktikáról írok Nektek, amely a megfelelő hangulat megteremtésével akár lelki megtisztulást is hozó szertartássá válhat. 

Húsvéti ajándékként fogadjátok szeretettel a méhgőzölésről szóló összefoglalómat, amely alapján akár Ti is kipróbálhatjátok otthon ezt csodás módszert!

Mi is az a méhgőzölés? 

A méhgőzölés vagy jónigőzölés egy nagyon egyszerű módszer, amely otthon is könnyen kivitelezhető és jelentősen hozzájárulhat a női egészségünk megőrzéséhez, megújításához. A világ számos táján évszázadok óta alkalmazzák és a modern világban is hasznunkra válhat. A magyar hagyományokban a csángókhoz kapcsolódóan is voltak erre vonatkozó feljegyzések “méhfüstölés” névvel.  

Ez tulajdonképpen olyan, mint az inhalálás, csak az arcunk helyett az intim testrészeinket tartjuk a gőz fölé. Így a meleg (gyógynövényes) gőz át tudja járni az intim testtájainkat kívül-belül egyaránt. 

 

Mi szükséges a méhgőzöléshez?

Egy tál, amibe a felforralt, majd kellemes hőmérsékletűre visszahűlt vizet öntjük (fontos, hogy már ne égessen, de mindenképpen gőzölögjön még). Egy alacsonyabb szék vagy sámli, amire alsónemű nélkül a gőz fölé ülhetünk. Vannak kifejezetten erre a célra kialakított ülőalkalmatosságok is, amiknek a közepén egy rés van vágva, ahol kijöhet a gőz. Egy tiszta fürdőlepedő, kendő, hosszabb szoknya vagy lepedő, amit magunk köré csavarva biztosíthatjuk, hogy nem szökjön el a gőz.

Méhgőzölést akár sima vízzel is végezhetünk, ám ha fokozni akarjuk a tisztító, gyógyító hatásait, akkor tehetünk a vízbe tengeri sót vagy különböző gyógynövényeket, például zsályát, levendulát vagy akár borsmentát.  

Ki gőzölhet? 

Az első menstruációt követően a menopauzán túl szinte minden nő megtapasztalhatja az említett praktika előnyeit.

Vannak azonban esetek, amikor nem ajánlott a gőzölés:

 • menstruáció idején;
 • várandósság esetén;
 • ovuláció után két hétig, ha babát tervezel;
 • éppen fennálló hüvelyi fertőzés esetén;
 • ha a szeméremtesten lévő nyílt sérülésed van (kivéve a szülést követő időszakot, mert akkor kifejezett javasolt).

Hogyan hat a méhgőzölés? 

A felszálló gőz és meleg jótékony hatással van a szeméremtestre, a hüvelyre, illetve eljut a méhhez, valamint a petevezetékekhez és a petefészkekhez is. A meleg átjárja az érintett részeket, fokozza a vérbőséget és a terület oxigén ellátását. Emellett a meleg ellazítja és relaxálja a testet és a lelket. 

A gőzölés előnyei általában  

 • Javítja a vérkeringést;
 • segít eltávolítani a méhen belüli esetleges lerakódásokat;
 • segít megelőzni a fertőzéseket vagy csökkenteni azok gyakoriságát;
 • rendszeresebbé és fájdalommentesebbé teszi a menstruációt;
 • fokozza a termékenységet és a libidót;
 • segít kapcsolódni a mélyen elraktározott energiákhoz és érzésekhez és elengedni azokat, amik már nem szolgálnak minket.

Előnyök a gyermekágyas időszakban

Készült egy amerikai felmérés 2019 júniusában arról, hogy milyen hatásai vannak a rendszeres méhgőzölésnek a gyermekágyas időszakban. A felmérés a szülést követően hat hétig követte nyomon a 11 résztvevő gyógyulását különböző szempontokból és ígéretes eredményeket mutatott.

A rendszeres 15 perc időtartamú méhgőzölést végző csoport a következő előnyöket tapasztalta meg a gőzölést nem végző kontrollcsoporthoz képest:

 • A kezelés a 8. napra határozottan kedvező hatást mutatott a vérnyomásra és a pulzusra nézve, mindkettő alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoport résztvevőié.
 • A méh gyorsabban regenerálódott: hamarabb és kisebbre húzódott vissza, mint a gőzölést nem végző anyáké.
 • A szülést követő vérzés/folyás, azaz a lochia is gyorsabban ürült és múlt el.
 • Ehhez képest a 4. napot követően a méhösszehúzódások, görcsölések intenzitása és előfordulása jelentősen kisebb volt a a rendszeresen gőzölő csoportban.
 • Gyorsabb és nagyobb mértékű testsúlycsökkenést tapasztaltak, valamint a derékméretük is hamarabb csökkent.
 • A szeméremtest külső sérülései már a szülést követő 8. napra teljesen meggyógyultak és a duzzadás is elmúlt.
 • A szülést követő szakadások könnyebben, kellemetlen viszkető, feszülő érzés nélkül gyógyultak.
 • A regeneráló rituálé a termelődő anyatej mennyiségét is kedvezően befolyásolta.
 • Ezenkívül segített megelőzni a székrekedést és segítette az aranyér visszahúzódását is.
 • Jó hatással volt továbbá a vizeléskor tapasztalt kellemetlenségekre és az inkontinencia gyógyulására.

Mindezek alapján elmondható, hogy a szülés utáni időszakban határozottan javasolt a rendszeres (pl. heti kétszeri) méhgőzölés, amely számtalan előnnyel jár és gyorsítja a regenerálódás folyamatát. 

Az említett tanulmány itt érhető el: http://fourthtrimestervaginalsteamstudy.com/ 

Biztonságos-e a gőzölés?  

Az interneten kering néhány cikk a méhgőzölés veszélyeiről. Természetesen fontos arra odafigyelni, hogy véletlenül se égessük meg magunkat a túl forró gőzzel. Ne hagyjuk azonban elrettenteni magunkat a félinformációk alapján. Kellő körültekintés mellett bátran kipróbálhatjuk ezt a számos előnnyel járó eljárást. Nem véletlenül alkalmazták a nők évszázadokra visszanyúlóan a világ számos táján! 

A méhgőzölés mint tisztító rituálé 

Ha rá tudunk szánni 15-20 nyugodt percet legalább havonta erre a programra és néhány gyertyával meghitt hangulatot teremtve át tudjuk engedni magunkat az elmélyülésnek lelki és mentális tisztító hatást is elérhetünk, amellyel fokozhatjuk a már eddig felsorolt előnyöket!

A hammam szertartás is tartalmaz méhgőzölős elemet, így biztosítva a külső-belső megtisztulást.

 

Próbáld ki Te is!

Ha szeretnéd Te is megtapasztalni a számos előnyt, amiről eddig olvastál, próbáld ki Te is a méhgőzölést, ami néhány egyszerű kellékkel az otthonodban is megvalósítható. Ha pedig egy gyönyörű szertartás keretében próbálnád ki vagy pedig további gyakorlati tanácsokra van szükséged, keress bátran akár a viktoria@radina.hu e-mail címen vagy a @radinapostpartum Facebook oldalam Messengerén.

Fotó: Unsplash