A nagy napra készülődve számos praktika van, amit a szülés könnyítése érdekében bevethetünk. Tudtátok, hogy az egyik ilyen a datolyaevés?
Számos előnye van, ha a babánk megszületése előtti hetekben napi szinten megeszünk pár szem datolyát. Persze ezt akkor érdemes megfogadni, ha teljesen egészséges a várandósságunk és rendben van a vércukorszintünk is.
A datolyaevés előnyei a kutatási eredmények szerint
Egy egy éven át tartó amerikai kutatás során 69 várandós nő a szülést megelőző 4 héttel napi 6 szem datolyát fogyasztott, míg a kontrollcsoport 45 várandósból állt, akik nem ettek datolyát. Az eredmények szerint azon hölgyek körében, akik napi szinten elmajszolták a datolyákat, a következőket figyelték meg:
- Közel kétszer nagyobb méhszáj tágulással érkeztek kórházba (átlagosan 3,52 cm), mint a datolyát nem fogyasztó társaik (náluk 2 cm volt a tágulás a kórházi felvételkor).
- Jelentősen nagyobb arányban (86%) érkeztek a kórházba még álló burokkal a datolyát evő várandósok, mint az azt nem fogyasztók (náluk csak 60%-ban volt még meg a burok).
- A datolyát majszolók 96%-ánál spontán indult a szülés, míg a datolyát nem fogyasztók körében ez csak 79%-ban volt elmondható.
- A datolyát rendszeresen fogyasztók körében mindössze 28%-nál volt szükség oxitocin bekötésére, míg a datolyát mellőzőknél ez az arány 47% volt.
- A szülés első, látens szakasza átlagosan közel fele olyan hosszú volt a datolyát evőknél (510 perc), mint a datolyát nem fogyasztóknál (906 perc).
A kapcsolódó kutatás összefoglalója itt olvasható.
Mindezek alapján számos előnnyel járhat, ha a szülést megelőző négy hétben rendszeresen fogyasztunk az édes aszalványból. A tápláló finomság azonban nem csak a szülés előtt hasznos, a szülés alatt is remek energiabomba! Nem véletlenül része a hagyományos marokkói gyermekágyas gondoskodásnak is. A ceremóniai tálcán is helyet kap, amint azt a képen is láthatjátok.
Ti szeretitek a datolyát? Esetleg eszegettétek szülés előtt?
Meséljetek a tapasztalataitokról!
Fotó a ceremóniai tálcámról: Lukács Judit Ágnes