A várandósságunk második felében, de legkésőbb az utolsó harmadában érdemes átgondolni, hogy mik azok a dolgok, amik segítséget jelenthetnek majd nekünk és a bővülő családunknak a baba megszületése után. Ebben persze vannak egyéni, az adott családra jellemző tényezők, van azonban néhány dolog, ami úgy általánosságban nagy könnyebbséget tud jelenteni. Ezeket igyekeztem most ebben a posztban összegyűjteni. 

Ha van kedvetek, kommentben osszátok meg, mik azok a tippek, amik nálatok beváltak, illetve hogy bővítenétek-e valamivel az alábbi listát! 

 

Főzés, bevásárlás  

Nagyon hasznos, ha hetente legalább egy alkalommal kapunk meleg ételt (komatálat) a családtól, szomszédoktól vagy barátoktól. Ezt jó, ha már előre tudjuk egyeztetni például a nagyszülőkkel. Nekik is segítség, ha összeírunk egy listát azokkal az ételekkel, amiket szívesen ennénk. Ezt kiegészíthetjük olyan fogásokkal, összetevőkkel is, amiket biztosan nem szeretnénk az első hetekben fogyasztani. Ide tartozhatnak azok az ételek vagy hozzávalók, amikről tudjuk, hogy érzékenyek vagyunk rá vagy azok, amik például általában nagyon puffasztanak minket. 

Szintén jól jöhet, ha a heti bevásárlást legalább időnként másra bízhatjuk. Ha ez nem kivitelezhető, akkor érdemes előre tájékozódni a rendelési lehetőségekről és kipróbálni, hogy melyik opció az, ami nekünk legjobban beválik.

 

Menütervezés, ételek lefagyasztása    

A tervezés időszakában azt is megtehetjük, hogy a gyermekágyas időszak (legalább első) heteire előre készítünk egy heti menütervet hozzákapcsolt bevásárlólistával. Sőt, a tartósan elálló élelmiszereket akár előre be is szerezhetjük és ételenként rendszerezve eltehetjük, hogy az adott héten csak a friss hozzávalókat kelljen majd megvennünk. 

Ha a hűtőnkben van erre kapacitás, akár előre meg is főzhetünk pár fogást, amit lefagyasztunk az első napokra. Akár az is nagyon jó megoldás, ha a várandósság utolsó időszakában kicsit többet főzünk az aktuális ételeinkből és annak egy részét tesszük el a fagyasztóba. 

 

Takarítás, rendrakás, mosás, viráglocsolás, háziállatok gondozása  

Szintén nagy segítség, ha legalább a gyermekágyas időszakban kapunk segítséget a takarításra, rendrakásra, viráglocsolásra, esetleg a mosásra is. Ebben szintén besegíthet barát, rokon vagy fizetős szolgáltatást is igénybe vehetünk takarítónő vagy gyermekágyas segítő személyében. 

Utóbbi egy külön megnevezés, azokra a segítőkre, akik Miskovics-Kobza Zsuzsanna Meső tanfolyamán végeztek és tisztában vannak az új család általános szükségleteivel, érzékenyítve vannak az időszak iránt, így pl. az újszülött ápolása terén sem fognak elavult gyakorlatokat javasolni. Az ismerkedést érdemes már a várandósság utolsó szakaszában megkezdeni, hogy az illető tisztában legyen a mi szokásainkkal és tudja, mit hol talál a lakásunkban.

Ha vannak háziállataink, a róluk való gondoskodás kapcsán is kérhetünk segítséget. Nem hátrány, ha nem minden alkalommal nekünk kell a kutyát levinni sétálni például. 

Nagyobb gyerekek felügyelete  

Ha már vannak nagyobb testvérei a születendő babának, akkor heti egy-néhány alkalommal az ő felügyeletüket is átadhatjuk másnak, rokonoknak, barátoknak vagy bébiszitternek, hogy apával együtt csak az új picúrral való összehangolódásra tudjunk figyelni vagy aludjunk egyet a babával. Természetesen itt is érdemes előre bejáratni az adott megoldást, hogy a gyerkőcök ne egy szokatlan szituációba csöppenjenek bele, mikor egy testvér érkezése amúgy is hatalmas fordulatot jelent az életükben. 

 

Babára vigyázás  

Fontos, hogy ha már nagyon kimerültek vagyunk, tudjunk akár napközben is egy kicsit aludni egyedül vagy nyugodtan le tudjunk zuhanyozni, meg tudjuk mosni a hajunkat. Ilyenkor jó, ha egy rövid időre rá tudjuk bízni valakire a babát, aki figyel rá, elringatja vagy elviszi sétálni, esetleg felveszi hordozókendőben. Ebben is besegíthet egy lelkes barát vagy rokon, esetleg gyermekágyas segítő, dúla vagy kellő gyakorlattal rendelkező bébiszitter. Természetesen – ahogy a nagyobb gyermekekre vigyázásnál – itt kiemelten fontos, hogy az illető olyan személy legyen, akiben maximálisan megbízunk, hogy tényleg meg tudjon valósulni a pihenésünk és a külön töltött idő ne aggódással teljen.

 

Miért érdemes külső segítséget igénybe venni? 

Bár kézenfekvőnek tűnhet, hogy az apuka oldja meg az említett feladatokat, érdemes mindenképpen megfontolni a külső segítség igénybevételét, ha lehetőségünk van rá. Az apákra így is úgy is rengeteg plusz feladat hárul a gyermekágyas időszakban és jó esetben aktívan részt vesznek az anya szülés utáni felépülésekori tehermentesítésének. Rengeteget tud azonban jelenteni néhány szabad óra hetente, amikor nekik is megadatik a lehetőség, hogy igazán megéljék az apává válást. Ez akkor is fontos, ha a többedik gyermek születik a családunkba.

Talán már korábban említettem, de egyre gyakoribb az apák körében is a szülés utáni időszakban a depresszió, aminek fő oka leginkább a támogatás hiánya és a sokféle teher rájuk nehezedése. Sokat számít, ha ezeken tudunk könnyíteni.

 

Fotó: Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

Kismama/családi fotózás 

 

 

 

A babavárás egy nagyon különleges időszak az életünkben, ami nagyon hamar elszáll (még ha időnként közben egy-egy nap vagy hét hosszúnak is tűnhet). Érdemes lehet néhány szép fotóval megörökíteni külön vagy a családdal közösen.

 

 

 

 

 

 

Útrabocsátó szertartás 

 

 

 

Ez egy olyan ünnepélyes alkalom, amikor a szülés előtt egy-két héttel megünnepeljük az életünkbe beköszöntő változásokat és lélekben felkészülünk a gyermekünk megszületésére. Számos módon lehet megtartani egészen szűk vagy tágabb családi vagy női körben. Segít megélni a szülést mint fontos életfordulót.

 

 

 

Szívesen hallanám a Ti gondolataitokat is! Mi az, amivel kiegészítenétek a listát? Mi az, amit a felsoroltak közül szívesen kipróbálnátok majd vagy kipróbáltatok volna magatok is?  

 

 

 

 

 

 

Fotó: Unsplash