A babavárás egy nagyon különleges időszak az életünkben, ami hamar elszáll (még ha időnként közben egy-egy nap vagy hét hosszúnak is tűnhet). Érdemes megfelelően gondoskodni magunkról közben és ha lehet, ünnepélyessé is varázsolni ezeket a hónapokat. Nézzük, miket tehetünk magunkért még a várandósság alatt!

A lista természetesen szabadon bővíthető, sőt, nagyon örülnék is neki, ha kommentben megosztanátok, hogy Ti miket tartotok még fontosnak megtenni magatokért ilyenkor. Olyan alapvető dolgokat nem írtam bele a felsorolásba, mint a megfelelő táplálkozás, bőséges folyadékfogyasztás, vitaminok szedése vagy a rendszeres időtöltés a szabadban, friss levegőn. 

 

Gátizomtorna 

Nagyon hasznosnak tartom a gátizomtornát, amivel a várandósságot is problémamentesebben élhetjük meg és nagyban hozzájárulhatunk a szülés utáni regenerációnkhoz. Több módszer is létezik, én személy szerint a Kriston Intimtornát ismerem és alkalmazom, így jó szívvel tudom ajánlani. Ha még nem volt alkalmad megismerkedni a gátizomtornával, érdemes még a várandósság alatt elsajátítani, lehetőleg egy tanfolyamon, ahol a képzett tréner személyre szabott tanácsokat és gyakorlatokat tud számodra adni.

Kismama jóga vagy torna  

Szintén nagyon hasznos lehet abban, hogy a közérzetünket javítsuk az egyre növekvő pocak jelentette nehézségek mellett. Itt kifejezetten kiemelném a Spinning Babies módszert, amit én magam ugyan végül nem próbáltam, de rengeteg jót hallottam már róla. Több oktató tart már itthon is tanfolyamot, ami szülésfelkészítő is egyben, illetve rövid idő alatt el lehet sajátítani azokat a gyakorlatokat, amik a babavárás hónapjait komfortosabbá tehetik vagy segíthetnek rábírni a babát, hogy „menetirányba” forduljon a szülés előtt, ha magától esetleg vonakodna. 

 

Pihenés, meditáció, relaxáció

Fontos, hogy megengedjük magunknak azt is, hogy rendszeresen adjunk alkalmat a testünknek és az elménknek is a pihenésre. Ha van rá lehetőségünk, szuper, ha le tudunk dőlni egy kis délutáni szunyókálásra. A meditáció vagy relaxáció pedig az agyunknak segít megpihenni, hogy ne csak a sok tennivalón pörögjön. Ha sikerül jól begyakorolnunk az ellazulást a várandósság alatt, az a szülés közben is nagy segítségünkre tud lenni. Így agyalás helyett képesek leszünk könnyebben átadni a testünknek az irányítást.

 

Kismama masszázs  

A masszázs, jóleső érintés szintén a kikapcsolódás és feltöltődés egy remek módja. Ha van rá alkalmunk, érdemes kipróbálni. Már számos formában elérhető a shiatsu-tól a lomi lomin át az ayurvédikus formákig. Sőt, azt is olvastam, hogy a várandósság során kapott kellemes érintések segítenek megbirkózni a szülés közbeni intenzív testérzetekkel is.

 

Baba-mama kapcsolatanalízis 

Ez egy nagyon érdekes módszer, amely során relaxált állapotban kapcsolódhatunk, „találkozhatunk” a kisbabánkkal. Már korábban is olvastam róla, de a mostani várandósságom alatt próbáltam ki először. A feltöltődés egy különleges módja, amely lehetővé teszi, hogy a rohanó mindennapokban legyen alkalmunk megállni és csak a kisbabánkra figyelni. Ez különösen hasznos tud lenni többedik baba várásakor, amikor még nehezebb ezt a külön időt magunktól rendszeresen beiktatni.

 

Henna 

A testfestés számos országban hozzákapcsolódik a babavárás időszakához, például Marokkóban is. Úgy tartják, hogy a különböző motívumok áldást és szerencsét, ún. „barakát” hoznak az azokat viselő anyára és babájára. Érdekesség, hogy hagyományosan nem szokás a pocakot hennázni pl. Marokkóban, de a kézre, lábfejre gyakran festenek mintákat a készülődés jegyében. Mostanában egyre elterjedtem a pocakhenna is, ami szerintem szintén nagyon szép és segít ünnepélyessé tenni ezt a változásokkal teli időszakot, valamint anyaként (még jobban) elfogadni a szintén változó testünket.

 

Kismama/családi fotózás 

A babavárás egy nagyon különleges időszak az életünkben, ami nagyon hamar elszáll (még ha időnként közben egy-egy nap vagy hét hosszúnak is tűnhet). Érdemes lehet néhány szép fotóval megörökíteni külön vagy a családdal közösen.

Útrabocsátó szertartás 

Ez egy olyan ünnepélyes alkalom, amikor a szülés előtt egy-két héttel megünnepeljük az életünkbe beköszöntő változásokat és lélekben felkészülünk a gyermekünk megszületésére. Számos módon lehet megtartani egészen szűk vagy tágabb családi vagy női körben. Segít megélni a szülést mint fontos életfordulót.

Szívesen hallanám a Ti gondolataitokat is! Mi az, amivel kiegészítenétek a listát? Mi az, amit a felsoroltak közül szívesen kipróbálnátok majd vagy kipróbáltatok volna magatok is?  

Fotó: Unsplash